Neljä sote-ammattilaista ovat yhdistäneet kätensä yhteistyön merkiksi.

Aster ammattilaisen tukena

Teksti:
Mirjam Jern-Matintupa
Teksti:
Mika Kiviaho
Teksti:
Elina Nikanne

Olemme hankkimassa yhteistä asiakas- ja potilastietojärjestelmää Asteria Keski-Suomeen, Essoteen, Siun soteen sekä Vaasan alueelle. Hanke on nyt vaiheessa, jossa tehdään poliittisia päätöksiä toimitusprojektiin jatkamisesta.

Aster-järjestelmän kilpailutuksessa on ollut alusta alkaen tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset määrittelevät sen, mitä he tulevalta järjestelmältä tarvitsevat ja toivovat. Näiden ammattilaisloppukäyttäjien tarpeiden perusteella ovat syntyneet kilpailutuksessa käytetyt vaatimukset. Toiminnalliset tarpeet ovat olleet myös teknisten vaatimusten perustana. Kilpailutuksessakaan ei ole lähdetty missään vaiheessa ns. ”tekniikka edellä”.

Alla joitain usein ammattilaisilta, myös lääkäreiltä, toistuneita yleisiä toiveita: 

  • ”Järjestelmä, joka tukee toimintaamme eikä niin, että se määrää meidän tekemisiämme ” 
  • ”Järjestelmä, johon ei tarvitse kirjata samoja asioita aina uudestaan ja uudestaan” 
  • ”Järjestelmä, joka ei pakota lääkäriä kirjaamaan potilaan hoidon kannalta epäoleellisia tietoja vaikkapa vain tilastointia varten” 
  • ”Järjestelmä, joka vihdoinkin olisi jotain muuta kuin vain dokumentointialusta” 

Varsinainen kilpailutus alkoi heinäkuussa 2017 ammattilaisten tekemien vaatimusten pohjalta. Pitkän ja huolellisesti lain edellyttämällä tavalla toteutetun kilpailutusprosessin päätteeksi Cerner valittiin järjestelmäkokonaisuuden päävastuulliseksi toimittajaksi ja samalla terveydenhuollon kokonaisuuden toimittajaksi. Cernerin suurimpina alihankkijoina ovat IBM, joka toimittaa sosiaalihuollon kokonaisuuden sekä kotimainen Hygga, joka toimittaa suun terveydenhuollon kokonaisuuden. Julkisissa keskusteluissa vertaillaan usein vain Millenniumia nykyisiin sairaalajärjestelmiin, mutta Aster on laajempi kokonaisuus kaikkien Aster-alueiden asiakkaiden ja ammattilaisten tarpeisiin.

Sote-uudistuksen nyt viimeinkin toteutuessa on tärkeää, että tietojärjestelmät pystyvät tukemaan ammattilaisia uudessa tilanteessa. Eri järjestelmien välinen pelkkä tietojen näkyminen ei riitä ammattilaisten aitoon tukeen, vaan siihen tarvitaan nimenomaan yhteinen tietojärjestelmä. Näin ammattilaisen aikaa ei kulu tiedon etsimiseen ja siirtämiseen järjestelmästä toiseen. Lisäksi yhteinen järjestelmä pystyy käyttämään kerran kirjattua tietoa hyväkseen myös vaikkapa päätöksentuessa.

Toivomme yhdessä kollegoilta ja päättäjiltä aitoa uskallusta edetä tässä hankkeessa siten, että myös meille kaikille tärkeä sosiaali- ja terveydenhuolto pääsee viimein hyödyntämään sekä uudenlaista tietojärjestelmää että laajaa kansainvälistä kumppanuusverkostoa.

Mirjam Jern-Matintupa on lääketieteen lisensiaatti sekä kansanterveystieteen maisteri. Mika Kiviaho on lääketieteen lisensiaatti ja Elina Nikanne lääketieteen tohtori.