Kaksi valkeaa sutta makaa vierekkäin soraisella maalla puun juurella, toinen vasemmalle katsoen, toinen silmät kiinni leväten.

Kumpaa sutta ruokin?

Teksti:
Elina Nikanne
Kuva:
Unsplash kuvapankki

Keski-Suomessa on eletty historiallisia päiviä, kun ensimmäiset potilaat on hoidettu uudessa Sairaala Novassa. Tilanne on paitsi hieno ja historiallinen, myös jännittävä ja pelottavakin monessa mielessä. Vanha ja tuttu tuntuu usein turvalliselta, ja sen puutteetkin on opittu tuntemaan ja niiden kanssa toimimaan.

Vanha sanonta kuuluu ”Uudessa on aina mahdollisuus”. Tätä olemme täällä Keski-Suomessa toistelleet itsellemme ja toisillemme. Osan meistä on helpompi uskoa uusiin mahdollisuuksiin, kun taas osa meistä pitäisi mieluummin kiinni vanhasta. Tämän jaon voi ajatella toimivan eri ihmisten suhtautumisessa uuteen, mutta se vaikuttaa varmasti myös jokaisen meidän sisällämme. Olisi niin mukava toimia kuten aina ennekin ja toisaalta uudistuminenkin kiehtoo.

Parin-kolmen vuoden kuluttua toiminta Sairaala Novassa on vakiintunut eikä kukaan enää muistakaan termiä ”uusi sairaala”. Kaikki tuntuu taas tutulta ja turvalliselta. Suunnitelmissa on siinä vaiheessa ottaa käyttöön uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Aster. Jälleen osa meistä (ja meissä) pitäytyisi vanhassa, ja osa haluaa uusia mahdollisuuksia. Silloin meidän kunkin on mielenkiintoista muistella tuntoja ja havaintoja nyt kuluvista päivistä sekä tulevista kuukausista. Tai, jos ei ole ollut ”Nova-mylläkässä” mukana, muita suuria työ- tai siviilielämän muutoksia. Mitkä keinot olivat toimivia itselleni muutoksen keskellä? Miten onnistuimme työyhteisönä tukemaan toisiamme? Oliko osa peloista turhia? Mitkä olivat meillä toimivia keinoja uuden oppimisessa ja hiomisessa? Näitä sekä monia muita mietteitä tulee varmasti mieleen. Nämä ovat hyviä oppeja meille jokaiselle silloin ja varmasti elämän varrelle muutenkin.

Sekä Sairaala Novaa että Aster -asiakas- ja potilastietojärjestelmää on valmisteltu vuosia ja valmisteluissa on ollut mukana satoja ammattilaisia, joiden kaikkien tahtona on ollut luoda parasta mahdollista sekä meidän ammattilaisten että asiakkaiden ja potilaiden hyväksi. Näin suurissa asioissa kaikki ei ole valmista ja lopullista heti käyttöön otettaessa; ei ole Sairaala Nova eikä tule olemaan Aster. Meidän kaikkien on hyvä olla avoimin mielin ja jatkaa yhdessä muokkaamista hyvästä yhä paremmaksi ja tarpeisiimme sopivammaksi.

Netissä on kiertänyt viime aikoina uudestaan vanha tarina, jossa vanhus kertoo sisällään taistelevasta kahdesta sudesta. Toinen susi on itsekäs ja ahne. Toinen susi taas on epäitsekäs ja hyväntahtoinen. Kumpi voittaa? ”Se, jota ruokin. ”, vastaa vanhus.

Elina Nikanne
Muutosjohtaja
Aster Keski-Suomi