landscape-2459981_1920

Maskin varjosta uuteen soteen ja ansaitulle lomalle

Teksti:
Marja Mustonen
Kuva:
Pixabay Kuvapankki

15 hikistä kesää siihen taisi mennä ja nyt se on lähes totta. Historiallinen Sote-uudistus on vihdoinkin nähnyt päivänvalon eduskunnan äänestäessä sen toimeenpanon puolesta juuri parahiksi ennen juhannusta. Sote-uudistus muuttaa merkittävällä tavalla sekä kuntien että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon rakenteita.

Kunnilla ja sairaanhoitopiireillä on ollut tähänkin asti mahdollisuus tehdä vapaaehtoisuuteen perustuvia alueellisia ratkaisuja ja sen vuoksi muutokset tulevat todennäköisesti olemaan hieman pienempiä siellä, missä vapaaehtoisia kuntayhtymäratkaisuja on jo toteutettu. Parhaillaan käynnissä olevien sote-uudistushankkeiden tavoitteena on lisäksi varmistaa, että painopiste palvelun ja hoidon järjestämisessä siirtyisi selkeämmin ennaltaehkäiseviin ja varhaisemmin toteutettuihin sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluihin.

Aster-hankkeessa seurataan tarkalla silmällä valtakunnallisten, niin lainsäädännöllisten kuin muidenkin linjausten tilaa. Meillä on vahva tahtotila huolehtia, että järjestelmäkehitys tukee erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon erityispalveluiden toteutusta. Kehitämme ammattilaisten työn tueksi moderneja ja uutta teknologiaa hyödyntäviä työkaluja. Tavoittelemme palveluiden saatavuutta parantavia ja turvallisuutta lisääviä ratkaisuja, vaikuttavampaa hoitoa ja palvelua ja kustannustehokkaampaa toimintaa. Tavoite on hyvin linjassa myös sote-uudistuksen kanssa.

Tavoite ennaltaehkäisevien perustason sote-palveluiden osalta tulee olla vähintään yhtä korkealla, ellei jopa senkin yli. Siellä missä erikoissairaanhoitoa tai erityistason vaativia sosiaalihuollon palveluita tarvitaan, siellä niitä tulee saada, mutta selkeä tosiasia on myös, että painopiste tulee saada siirrettyä kalliista edullisempaan, varhaisempaan ja ennaltaehkäisevämpään. Kehittämistyön fokus tulee olla sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluissa ja tämä on asia, joka meidän on syytä pitää johtotähtenämme myös Aster-hankkeessa. Meidän ei tule unohtaa niitä, joiden ääni kuuluu vähemmän tai jotka vaativat vähemmän ja tämä tulee pitää kirkkaana mielessä, kun olemme siirtymässä tulevana syksynä Aster-hankkeen toimitusprojektivaiheeseen.

Hyvää ja ansaittua lomaa keskisessä Suomessa  

Meillä kaikilla on takanamme historiallisen poikkeuksellinen vuosi koronan varjossa. Nyt on se hetki, kun voimme vihdoin ja varovaisen tunnustellen ottaa uudet askeleet normaaliin elämään. Ehkä voimme syksyä kohden jo mahdollisesti luopua myös maskeistamme ja alkaa elämään uutta normaalia arkea koronan jälkeen ja koronasta oppien. Nyt on se hetki, kun voimme vihdoin pysähtyä toviksi ja luvan kanssa lyödä työläppäri naftaliiniin, sytyttää saunan pesään tuli ja lähteä järvelle kalaan tai merelle purjehtimaan.

Me Aster-ammattilaiset ja uuden järjestelmän tulevat käyttäjät, olemme ansainneet oman hetkemme, voidaksemme jälleen syksyn tullen palata akut ladattuina Suomen parhaan Aster-sorvin ääreen. Kannattaa myös lukea Työterveyslaitoksen vinkit onnistuneeseen kesälomaan. Itse olen vuosikausia noudattanut ohjetta aloittaa kesäloma keskeltä viikkoa ja palata lomilta samoin, keskellä viikkoa ja se todellakin toimii! 🙂

Käytän tilaisuutta hyväkseni ja heitän idean yhteisestä Aster-risteilystä Vaasasta Uumajaan, kun meillä Vaasassa lasketaan vesille heinäkuun helteillä upouusi Pohjanmaan lippulaiva M/S Aurora Botnia. Tulkaahan ystävät tutustumaan tarkemmin myös Unescon maailmanperintökohteeksi merkittyyn saaristoomme.

Samaan hengenvetoon totean, että tulen myös mielelläni vastavierailulle keskiseen Järvi-Suomeen ja vaikka Äänekosken Kapeenkoskelle koskenlaskuun. Ei olisi myöskään hassumpi ajatus kavuta Kolin korkeimmalle kalliolle ihailemaan Suomen kauneimpia kansallismaisemia, nauttia karjalaisesta vieraanvaraisuudesta Bomba-talon pitopöydässä ja pistää pää tyynyyn Mäntyharjulla rantamökissä. Tai, jospa ajelisin Hirvensalmelle Satulinnaan Vain elämää -tunnelmissa ja sieltä edelleen Mikkelin torin kautta, Visulahden huvipuistoon huvittelemaan. Suomi on kaunis ja yhtään kotiin vetämättä, Aster-alueen Suomi – no, eikös se ole sitä kauneinta Suomea. Täällä meidän kelpaa asua ja lomailla ja hyvän kesän jälkeen onkin sitten energiat kaakossa ja jaksamme taas palata sitä Aster-sorvia vääntämään.

Kiitos hyvästä yhteistyöstä ja rentoa kesää ja juhannusta sulle hankeystäväni – lähden nyt kalaan. 🙂