Kansikuva_Siunsote

Aster Siun sote

Siun sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 13 kunnan alueella. Lisäksi kuntayhtymä järjestää ympäristöterveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjois-Karjalassa. Kuntayhtymä aloitti toimintansa 1.1.2017. Siun sotessa on yhteensä noin 7 800 työntekijää. 

Kuntayhtymään kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Heinävesi. Siun soteen kuuluvat myös Pohjois-Karjalan keskussairaala, pelastuslaitos sekä ympäristöterveys. Alueella on noin 166 400 asukasta. 

Aster Siun sote toimii osana Siun soten digitaalisia palveluja ja projektihenkilöstö työskentelee ICT-yksikössä. Projektin onnistumisen kannalta merkityksellistä on yhteistyö toimialueiden, muiden yhteisten palvelujen ja meneillään olevien sote-hankkeiden kanssa.  

Tukea digitalisaatiosta

Sosiaali- ja terveydenhuollossa uuden polven tietojärjestelmät tarjoavat aiempaa paremman mahdollisuuden tiedon kokonaisvaltaiseen hallintaan huomioiden suomalainen lainsäädäntö. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaslähtöinen integraatio on yhteiskunnallisesti niin asiakkaan kuin ammattilaisen etu.  

Yhteensovitettujen ja laadukkaiden palvelujen tueksi tarvitaan tietojärjestelmä, joka mahdollistaa kitkattoman työskentelyn ja lisää asiakkaan osallisuutta. Lisäksi lisäarvoa saavutetaan raportoinnin ja analytiikan kautta, jolloin hoidon ja palvelujen vaikuttavuutta on helpompi seurata ja arvioida. Tieto ohjaa ammattilaisten toimintaa ja laadunhallinta on helpompaa. Digitalisaatio vaikuttaa myös palvelujen saatavuuteen. 

Yhteistyössä on voimaa

Siun soten nykyinen asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuus on rakennettu silloin, kun Pohjois-Karjalan kunnat järjestivät perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon, ja erikoissairaanhoito oli sairaanhoitopiirin vastuulla. Nyt Siun sote vastaa niistä kaikista.

Jotta yhtenäisen sote-organisaation edut pystytään hyödyntämään, tarvitaan myös toimintamallia tukeva tietojärjestelmäkokonaisuus. Hankintalain mukaisesti tietojärjestelmähankinnat on kilpailutettava, joten Siun sotelle oli luonnollista lähteä mukaan Aster-hankintaan – erityisesti, kun hankinnassa on mukana myös kaksi muuta Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella olevaa sairaanhoitopiiriä, Essote ja KSSHP.